Samenwerken binnen bedrijven goed voor iedereen

Wat is nu eigenlijk een bedrijf? In veel gevallen is het een samenwerkend team dat een dienst of product levert. Dit team moet natuurlijk goed samenwerken. Zonder een goede samenwerking kan het bedrijf haar spullen wel pakken. Verstandige managers en ondernemers begrijpen dit.

Een goed team zorgt voor een goed bedrijf, tevreden klanten en een goede winstmarge. Om het team beter te laten samenwerken, productiever te laten worden en beter te laten communiceren zijn er zogenaamde teambuilding activiteiten die dit kunnen verhogen.

Hoe groot of klein het team ook mag zijn, deze activiteiten dragen in veel gevallen bij aan al deze zaken. Vrijwel alle bedrijven waar wordt samengewerkt kunnen hier dus van profiteren. Steeds meer managers binnen dit in te zien.

De verschillende type teambuilding die er zijn

Er zijn eigenlijk vier belangrijke type activiteiten voor teambuilding binnen een bedrijf. Denk daarbij aan communicatie, het oplossen van problemen, besluitvormen en aanpassingsvermogen en planning. Er zijn activiteiten die leuk zijn om te doen en waarbij direct gewerkt wordt aan deze pijlers. Het zijn dus eigenlijk activiteiten die een diepere bedoeling hebben. Het doel is om het team beter te laten samenwerken en betere productiviteit te creëren. Bedrijven zoals High Q werken eraan om scholing op dit gebied aanzienlijk te verbeteren. Maar er kan natuurlijk nog meer gedaan worden.

Een voorbeeld van een dergelijke activiteit kan bijvoorbeeld denken aan zeilen. Het besturen en varen van een zeilboot vereist goed teamwerk. Wanneer je met verschillende collega’s een zeilboot bestuurd wordt er direct aan de samenwerking gewerkt. Daarnaast kan het een erg leuke ervaring zijn die ervoor kan zorgen dat collega’s dichter tot elkaar komen. Ook dit kan goed zijn voor het bedrijf en het team.

zeilen
Zeilen met het team kan een positief effect hebben op de samenwerking.

Als u manager of ondernemer bent en u heeft mensen in dienst die samenwerken, kan het opzetten van verschillende teambuilding activiteiten zeker interessant zijn. Een logisch gevolg van een beter samenwerkend team zijn ook tevreden klanten. Wanneer een bedrijf namelijk niet goed functioneert, kunnen er fouten gemaakt worden waar klanten mee te maken krijgen. Iets om over na te denken. Vaak wordt er overigens gebruikt gemaakt van een externe partij om de teambuilding op te zetten. Zo hoeft u nergens aan te denken en wordt alles voor het team geregeld.