Artrose en alcohol, een goede combinatie?

Als je last hebt van artrose dan is het beter als je niet te veel alcohol drinkt. Overmatig alcoholgebruik kan de symptomen van artrose namelijk verergeren. Alcohol heeft een negatief effect op gewrichten en dit is iets dat je wilt voorkomen als je last hebt van artrose. Het is namelijk een aandoening waarbij het kraakbeen tussen gewrichten beschadigd is geraakt.

Deze beschadigingen zorgen ervoor dat bij bewegingen van de gewrichten een pijn wordt ervaren. Omdat het probleem zich niet zomaar verhelpt is er sprake van chronische pijn. Leven met een constante ervaring van pijn is geen pretje en daarom wil je er alles aan doen om de pijn zo min mogelijk te ervaren. Een maatregel die je kunt nemen is niet te veel drinken. Artrose en alcohol is namelijk geen goede combinatie.

Effect alcohol op gewrichten

alcoholBepaalde voeding en dranken hebben een negatief effect op gewrichten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij groenten die zuurhoudend zijn, maar ook alcoholische dranken en koffie. Het effect dat alcohol kan hebben op gewrichten wil je zeker voorkomen als persoon die last heeft van artrose. De alcohol kan er namelijk voor zorgen dat het kraakbeen tussen de gewrichten nog meer beschadigd raakt. Iemand met artrose is zichzelf bewust van het feit dat zij het kraakbeen niet nog meer willen beschadigen. Dit zal de pijnsymptomen namelijk verslechteren en de artrose pijn behandeling dit wil je ten alle tijden voorkomen.

Drink met mate

Door het negatieve effect op de gewrichten is het slim om alcohol zoveel mogelijk te vermijden. Zeker als het gaat om overmatig alcoholgebruik. Het is echter niet noodzakelijk om totaal niks meer te drinken. Als je hier behoeft aan hebt, dan kan een enkel glas wijn om de zoveel tijd weinig kwaad. Zorg er echter wel altijd voor dat je drinkt met mate. Het overmatig gebruik van alcohol kan de artrose verergeren en dit is onomkeerbaar. Mocht je moeite hebben om jezelf bij het drinken van alcohol te beheersen tot een enkel glas wijn, dan kan je dus beter voor totaalonthouding kiezen. Je loopt dan ook niet het gevaar dat het drinken van alcohol negatieve gevolgen heeft.

Dit artikel bevat geen medisch advies.