Sommige aandoeningen zijn nog steeds niet erg bespreekbaar

Je hoort maar heel weinig van vrienden of familie dat iemand te maken heeft mee bijvoorbeeld een SOA zoals chlamydia. Het is op zich ook wel logisch natuurlijk. Niemand zal zo snel iets vertellen over een aandoening waar toch nog wel een beetje taboe bij heerst. Toch komt het regelmatig voor dat iemand chlamydia heeft, het is niet voor niets de meest voorkomende SOA in Nederland.

veiligheid in bedDe reguliere voorlichting blijft natuurlijk van toepassing. Het is altijd beter om dit soort dingen te voorkomen. Daarom is het belangrijk om altijd veilige seks te hebben met partners. Het vervelende aan chlamydia is dat er veel mensen zijn die de bacterie bij zich dragen, maar het zelf niet weten. Slechts bij 1 op de 10 mensen komen er klachten door.

Het kan dus zijn dat iemand al jaren met de aandoening te maken heeft, maar er zelf niets vanaf weet en al vele mensen besmet heeft. De bacterie kan zich overigens ook via orale seks verspreiden. Het is vooral voor vrouwen zeer vervelend om het te hebben, omdat er een risico op onvruchtbaarheid bij is. Snelle behandeling is dan ook belangrijk.

De behandeling met Azitromycine

Als iemand vermoed dat hij of zei chlamydia heeft, dan zal er altijd een afspraak gemaakt moeten worden met een arts. Aan de hand van een test kan er gekeken worden of het inderdaad de bacterie is. Op basis va de uitslag van deze test kan er een antibiotica voorgeschreven worden, daar wordt Azitromicine soms voor gebruikt. Dit komt in de vorm van 2 tabletten die geslikt moeten worden. De partner(s ) van iemand moeten uiteraard ook op de hoogte worden gesteld, het zou immers kunnen dat die ook besmet zijn geraakt.